Mjesto priprave

“Pripravite Jahvi put kroz pustinju.”

U našem ubrzanom životu možda će biti teško naći mjesto tišine, trenutke mira. No, koliko god to zvučalo paradoksalno, možemo početi tako što ćemo postati više svjesni buke koja nas okružuje. Započni tako što ćeš u sebi imenovati svaki zvuk koji čuješ u tom trenutku prije nego započneš s molitvom.

Zvuk prometa, ljudskih glasova, šum vjetra u drveću, zujanje ulične rasvjete. Koliko zvukova možeš pronaći i imenovati u tom trenutku?

Kada si ih sve imenovao onda pođi dalje, stavi ih sa strane, nemoj ih pokušavati blokirati, samo pusti da te okružuju. A ti kreni dalje na riječi Pisma iz knjige proroka Izaije:

“Glas viče: “Pripravite Jahvi put kroz pustinju. Poravnajte u stepi stazu Bogu našemu. Nek` se povisi svaka dolina, nek` se spusti svaka gora i brežuljak. Što je neravno, nek` se poravna, strmine nek` postanu ravne. Otkrit će se tada Slava Jahvina i svako će je tijelo vidjeti, jer Jahvina su usta govorila.” (Iz 40,3-5)

Čiji to glas viče? Ne znamo. Kasnije će sv. Ivan to sebi pripisati, no za sada to još ne znamo (kod Izaije). No, kako ti doživljavaš ovaj glas i njegovu poruku? Da li zvuči kao da poziva na nešto, ili prijeti, ili te intrigira ili… što?

Glas govori o putu, o cesti koja se proteže preko krajolika – pustinje, stepe – i koja ne dopušta da joj se išta prepriječi. Uzmi par trenutaka da zamisliš ovakvu cestu. Možeš je usporediti i s autocestom koja uglavnom nema zavoja nego ide samo ravno.

Ovo nije obična cesta, nego, ona se naziva Božja staza, Gospodinova cesta. Prorok, dakle, očekuje da će sam Bog putovati ovom cestom, da se susretne sa svojim narodom. Ničemu i nikome neće biti dozvoljeno da stane na put, niti da spriječi ovaj susret. (Kako ti zvuči ovaj dolazak Božji prema tebi, ovo putovanje?) Zamisli Boga kako putuje prema tebi da se susretnete. Kako ćeš se pripremiti na ovaj dolazak?

Izaija ovo ne zamišlja kao individualni susret nego susret zajednice. Zamisli da su s tobom tvoji braća i sestre, tvoji prijatelji i da zajedno čekate. Dali to mijenja nešto u tebi? Koja je razlika?

Redak počinje najavom “Glas viče” i time poziva na razgovor. Što je ono što bi ti želio reći svojim glasom, ovom Glasu koji prorok čuje?

Ovaj Glas obećava da će se Bog susresti sa svojim narodom, da će se susresti s tobom i ništa mu neće moći stajati na putu. Uzmi si vremena da kažeš Bogu što misliš o ovom susretu. Što mu želiš reći?

Možda si čitajući ove retke postao svjestan onoga, što stoji na putu između tebe i Boga. Ako jesi, onda reci to Bogu koji obećava da će izbrisati sve što stoji na putu.

Na kraju promisli koje još zadnje riječi želiš reći Bogu na ovoj (sada) otvorenoj cesti. Sad, kad je put raskrčen.

U meni je jako dubok zdenac. Bog je u njemu. Ponekad ga mogu dohvatiti, ali često su na zden­cu kamenje i šljunak, tada je Bog zakopan. Zato se zdenac mora nanovo iskopati.

Etty Hillesum 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s