Mjesto iskušenja

“Duh ga je vodio pustinjom”.

  • Pustinja – mjesto tišine daleko od gradske buke i buke valova mora.
  • Ulaziš i u nutarnju pustinju  tražeći mjesto tišine unutar samoga sebe gdje možeš susresti Boga.
  • Uzmi sada trenutak da dopustiš da tvoja pažnja bude usmjerena prema unutra, dopuštajući vanjskom svijetu da ide svojim poslom, svojim putem.
  • U tom nutarnjem svijetu, budi svjestan svoga disanja, ne pokušavajući ga mijenjati, samo udiši i izdiši normalno, tiho. Odmaraj se u tome ritmu 2-3 minute, a zatim pročitaj čitanje iz evanđelja po Luki:

Kušnja u pustinji

(Mt 4, 1–11; Mk 1, 12–13)
“Isus se, pun Duha Svetoga, vratio s Jordana i Duh ga četrdeset dana vodio pustinjom,gdje ga je iskušavao đavao. Tih dana nije ništa jeo, te kad oni istekoše, ogladnje. A đavao mu reče: »Ako si Sin Božji, reci ovom kamenu da postane kruhom.« Isus mu odgovori: »Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu.« 
I povede ga đavao na visoko, pokaza mu odjednom sva kraljevstva zemlje i reče mu: »Tebi ću dati svu ovu vlast i slavu njihovu jer meni je dana i komu hoću, dajem je. Ako se dakle pokloniš preda mnom, sve je tvoje.« Isus mu odgovori: »Pisano je: Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!« 
 
Povede ga u Jeruzalem i postavi na vrh Hrama i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se odavde dolje! Ta pisano je: 
Anđelima će svojim zapovjediti za tebe da te čuvaju. 
I: Na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen.« 
 
Odgovori mu Isus: »Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!« 
Pošto iscrpi sve kušnje, đavao se udalji od njega do druge prilike.”

Prije ovoga događaja Isus je upravo bio kršten i Duh Sveti je na njega sišao i Otac je rekao da on njegov Sin.

Što je Isus osjećao kada je napuštao obalu rijeke Jordan?

Piše da je Duh nagnao Isusa u pustinju. Možda Isus treba vremena da razmotri sve ono što mu se upravo dogodilo. Možeš li se ti sjetiti vremena kada si trebao biti sam sa sobom, da bih dobro razlučio sve ono što se događa oko tebe?

O, Gospodine moj, koliko Vas puta prisiljavamo da se pograbite s nečastivim! Zar nije bilo dosta što ste dopustili da Vas uhvati svojim rukama, kad Vas je odnio na vrh hrama da nas naučite pobjeđivati ga? Ali, kako bi to bilo, kćeri, vidjeti skupa ono Sunce i onu tamu, i kakav li je strah pretrpio onaj nesretnik – a da nije znao zbog čega! – jer mu Bog nije dopustio da to shvati. Blagoslovljeno neka bude toliko milosrđe i samilost. Kako bismo se morali stidjeti mi kršćani zato što Ga prisiljavamo svakoga dana da se hvata u koštac – kako sam rekla – s tako prljavom životinjom. 

sv. Terezija Avilska

Isus je sav svoj život posvetio tome da ljudi upoznaju onoga koga on naziva Ocem. Prepoznaje da imaju dobri i loši putevi da se to učini. On je kušan da krene prečacem, kratkim putem, lakšim putem. Možeš li prepoznati što nije uredu s tim putevima?

Isus odbija put zadovoljenja samo materijalnih potreba čovjeka. On ima na pameti da je ovo Božji plan i neće se oslanjati na spektakularne demonstracije Božje moći. Kako bi ti opisao put koji Isus odabire da bi izvršio  svoje poslanje?

Zamisli da sada sjediš pokraj Isusa, prvu noć koju je proveo u pustinji. Možda je kasna večer, pokraj vatre koju je naložio. Što mu želiš reći, dok se priprema za širenje Božje riječi, za javno djelovanje? Ispričaj Isusu o svom životu, svoje osjećaje, ono što sada proživljavaš i što si sve prošao.

“Život je bitka (Job 7, 1). Cijeli život ćemo biti kušani na ovaj ili onaj način. Sama po sebi, kušnja nije grijeh, čak ni ako možda u njoj nađemo zadovoljstvo, sve dok se osjećaji i misli ne okrenu prema njoj. Ne pokušavajmo se boriti protiv misli koja okupira našu maštu. Najbolja taktika je misliti na nešto drugo. Bog nam je dao oružje protiv napasti: ‘Bdijte i molite’ (Mt 26, 41). S Bogom smo sigurni u pobjedu. Bog nikada ne dopušta napast a da nam ne dadne milost da joj se odupremo. Da, ‘sve mogu u onome koji me jača’ (Fil 4, 13)” 

sv. Elizabeta od Trojstva

Kroz kušnje Isus prepoznaje neke od loših puteva kojima je mogao krenuti. Koja su tvoja kriva skretanja? Možeš li njih donijeti sada pred Isusa? 

Na kraju Isus jasnije vidi kako će izvršiti svoje poslanje navještanja kraljevstva Božjeg. Kada se vraća u grad naviještati da li želiš poći za njim ili ne?

 

Komentiraj